24 Haziran 2009 Çarşamba

Bir Bakışta Toplum 2009

OECD, üye 30 ülkenin ekonomik, kültürel ve demografik fotoğrafını çekti. Türkiye alarm verdi: 

Gelir eşitsizliğinin azaltılmasında önemli mesafeler alan Türkiye’de Batılı gözüyle her işimiz çelişkili; futbol uğruna cinayet işleniyor ama en az spor yapanlar Türkler. “Akıl sağlığı” sıralamasında en bozuk ülkelerden biri de Türkiye. 

Ekonomi Servisi - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) yayımladığı rapor, Türkiye’de neredeyse tüm göstergelerin alarm verdiğini ortaya koydu. Buna göre Türkiye gelir eşitsizliğinin azaltılmasında önemli mesafeler aldı, ama bebek ölümlerini ve çocuk yoksulluğunu önlemede başarılı olamadı. Toplumdaki “zorbalık ve kabadayılık” niteliğiyle de dikkati çeken Türkiye, 21 OECD ülkesindeki “akıl sağlığı” verileri açısından da en olumsuz tabloyu sergiledi. Rapora göre “futbol uğruna sayısız cinayetin işlendiği, neredeyse olaysız futbol karşılaşması geçmeyen Türkiye aynı zamanda spora en az zaman ayıran OECD ülkesi” oldu. 

OECD’nin “Bir Bakışta Toplum 2009” raporunda yer alan saptamalar şöyle: 

* Türkler “en arkadaş-dost canlısı” toplum olarak OECD’nin ilk sırasında yer alırken, boş zaman değerlendirmede “Kültürel Etkinliklere Ev Sahipliği Yapma ya da Katılma” sıralamasında sıfır çekti. 

* Diplomalı işsiz cenneti: Türkiye’de, üniversite mezunları arasında ise işsizlik 8.2 düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamla OECD ülkeleri arasında üniversite mezunları en fazla işsiz gezen ülke oldu. Bu alanda Türkiye’ye en yakın işsizlik rakamı yüzde 7.3 ile İspanya’da bulunuyor. 

* Öğrenci performansı kötü: Öğrencilerin okuduğunu anlama, matematik ve bilim alanında başarısında 30 ülke arasında Türkiye sondan ikinci olarak, sadece Meksika’yı geçti.
 
* Zorbalık dikkat çekici: OECD ülkelerinde her 10 gençten 1’i zorbalık kurbanı. Çocukların en fazla zorbalıkla karşılaştığı ülkeler ise Türkiye ve Yunanistan. 

* Tüm göstergelerde alarm: Türkiye, “nüfusa oranla istihdam, gelir eşitsizliği, 65 yaşında ömür beklentisi, bebek ölümleri, bilgi seviyesi yeterli olmayan öğrencilerin oranı, mutluluk algısı, kişi başına net milli gelir” başlıklı yedi göstergede en altlarda yer aldı. Uyarıyı ifade eden en fazla kırmızı ışık Türkiye’de. 

* TV seyretmek gözde: Rapora göre OECD ülkelerinde insanlar boş zamanlarını en çok televizyon izleyerek geçiriyorlar. OECD ortalaması yüzde 36, Türkiye’de yüzde 40. 

* Boş vakitte eş-dost ziyareti: Eş-dost ziyareti ve arkadaşlarla eğlenme boş vakitte aldığı pay itibarıyla ise Türkiye OECD toplumları arasında birinci oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder